Pogosta vprašanja

Ali mentolovi bomboni pozdravijo vnetje v grlu?

Mentol pomaga odpraviti občutek bolečine, vendar ne uničuje škodljivih mikrobov (kot so virusi, bakterije in glive). Mentolovi bomboni ne odpravijo vzroka za nastanek vnetja in ne preprečujejo nastanka hujše okužbe v grlu. Za zdravljenje vnetja je priporočljivo, da jemljete zdravila, ki vsebujejo antiseptik, pri močnejši bolečini pa zdravila, ki poleg antiseptika vsebujejo še lokalni anestetik.

Ali čaj z medom pomaga odpraviti težave zaradi bolečega grla?

Predlagamo, da pogledate video Zakaj čaj ne pozdravi vnetega grla.

Kako vem, ali je vzrok za boleče grlo angina?

Angina se začne nenadno z zvišano telesno temperaturo in bolečinami v žrelu. Bolečina je lahko tako močna, da s težavo požirate slino. Sluznica v ustih in žrelu je pordela, nebnice (mandlji) so povečane in včasih pokrite z belimi oblogami. Angina je obolenje, ki ga pogosto spremljajo glavobol, slabo počutje, bolečina v trebuhu in bruhanje. Če sumite, da gre za angino, je nujen obisk pri zdravniku.

Kakšne neželene učinke imajo zdravila za grlo, ki se dobijo brez recepta? Ali lahko škodijo?

Antiseptiki za grlo imajo zelo redko neželene učinke, če jih jemljete v skladu z navodili za uporabo. Lahko se pojavijo prebavne motnje ali občutek omrtvičenega jezika. Na trgu so izdelki z različnimi učinkovinami, zaradi česar so možni neželeni učinki različni. Pred jemanjem kateregakoli zdravila obvezno preberite navodila za uporabo ali se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Ali klimatske naprave povzročajo vnetje grla?

Prehodi iz klimatiziranih prostorov v poletno vročino ali obratno so lahko stresni za telo. Zmanjša se odpornost proti mikrobom, zato je večja možnost, da pride do razvoja bolezni, tudi vnetja grla. Preverite, kateri so še drugi dejavniki, ki povzročajo vneto in boleče grlo poleti.

Kaj poleg prehlada povzroča vnetje grla?

Vneto in boleče grlo poleti in pozimi je posledica različnih dejavnikov.

Ali Neoseptolete s sadnimi okusi delujejo manj močno kot druge vrste Septolet?

Neoseptolete s sadnimi okusi so enako učinkovite proti mikrobom kot druge Septolete. Dodana jim je le sadna aroma.

Kako naj izberem najprimernejše Septolete zase?

Izdelki Septolete se razlikujejo glede na znake, ki jih odpravljajo, po okusu in vsebnosti sladkorja. Primerne Septolete lahko izberete s pomočjo interaktivnega testa.

Ali so antibiotiki učinkovitejši od Septolet?

Antibiotiki učinkoviteje uničujejo bakterije in so namenjeni hujšim okužbam, niso pa učinkoviti pri okužbi z virusi, ki je vzrok za večino vnetij in bolečin v grlu.

Ali otroci lahko jemljejo Septolete?

Otroci lahko Septolete jemljejo po dopolnjenem 4. letu (Septolete z okusom mentola, Septolete D z okusom mentola, Neoseptolete z okusom divje češnje in limone), Septolete plus z okusom mentola in Septolete plus z okusom medu in limete pa po dopolnjenem 6. letu.
Septolete so primerne tudi za otroke, saj:

  • odpravljajo težave zaradi bolečega grla,
  • so na voljo tudi z okusom divje češnje in limone, ki ju imajo otroci navadno raje od mentola,
  • so otroci in zdravniki povedali, da pomagajo brez neželenih učinkov.

Kako hitro delujejo Septolete?

Antiseptik, ki uničuje mikrobe (kot so virusi, bakterije in glive), začne delovati takoj. Klinične študije so pokazale, da se je število škodljivih mikrobov občutno zmanjšalo že po prvi pastili Septolete. Kdaj so odpravljeni znaki in simptomi vnetja, pa je odvisno tudi od njihove jakosti in od zunanjih dejavnikov, ki ste jim izpostavljeni.

Kdaj lahko neham jemati Septolete? Ali je zdravljenje predpisano?

Septolete lahko nehate jemati kadarkoli. Svetujemo, da jih jemljete, dokler čutite vnetje v grlu (bolečino, skelenje, suhost, praskanje).

Koliko Septolet na dan lahko vzamem?

Odmerjanje je odvisno od vaše starosti in od vrste Septolet. Preberite več o odmerjanju pastil Septolete z okusom mentola, Septolete D z okusom mentola, Septolete plus z okusom mentola, Septolete plus z okusom medu in limete, Neoseptolete z okusom divje češnje in Neoseptolete z okusom limone ter pršila Septolete plus.

Ali lahko Septolete jemljem sočasno z drugimi zdravili?

Lahko, saj ni znano, da bi vplivale na učinke drugih zdravil. Odsvetujemo pa jemanje pastil in pršila hkrati z mlekom, ker mleko zmanjšuje protimikrobno učinkovitost antiseptika v Septoletah.

Vzel sem prevelik odmerek Septolet v enem dnevu. Kaj naj naredim?

Pri občutljivih ljudeh lahko jemanje večjih odmerkov od predpisanih draži sluznico prebavil in povzroči želodčno-črevesne težave. Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom.

Ali lahko jemljem Septolete med nosečnostjo?

Posvetujete se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.
O varnosti zdravila med nosečnostjo in dojenjem ni dovolj podatkov, zato uporabe v teh obdobjih ne priporočamo.

Kakšne neželene učinke imajo Septolete?

V predpisanem odmerku imajo pastile Septolete zelo redko neželene učinke. Pri občutljivih ljudeh lahko jemanje večjih odmerkov od predpisanih draži sluznico prebavil in povzroči želodčno-črevesne težave.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto