Težave z grlom poleti

Včasih smo govorili o bolečem grlu pozimi, predvsem v povezavi s prehladom. Aktivnejši življenjski slog pa prinaša več okužb v grlu tudi poleti. Preberite, kaj vse jih lahko povzroča.

Klimatske naprave

V poletnih dneh se ne moremo izogniti prehodom iz klimatiziranih prostorov v poletno vročino. Hitra menjava temperature je za telo stresna, suh zrak iz klimatskih naprav pa izsuši dihalno sluznico, zato lahko telo postane manj odporno proti mikrobom, kot so virusi, bakterije in glive. Razvoj bolezni, tudi okužb v grlu, je tako pogostejši.

Dolgotrajno glasno govorjenje

Tudi poleti pogosto dolgo in glasno govorimo, npr. med živahnim dogajanjem na plaži, na hotelski terasi ob glasbi v živo ali med sproščanjem napetosti z adrenalinskimi športi. Sluznica zato postane izsušena in razdražena. Pojavita se skelenje in neprijeten občutek v grlu.

Potovanja

Povsod, kjer je več ljudi, npr. na letalih, avtobusih, vlakih, je večja verjetnost okužbe, tudi v grlu. Nevarnost je še večja v tujih krajih, kjer se lahko srečamo z mikrobi, proti katerim nismo odporni.

Prehlad

Virusi prehlada se res lažje in hitreje širijo pozimi, vendar tudi poleti nismo varni pred njimi. Mikrobom smo bolj izpostavljeni predvsem takrat, ko smo manj odporni zaradi drugih bolezni, stresa, slabe prehrane ali premalo gibanja.

Onesnažen zrak in vdihavanje dražečih plinov

Nekatere kemične snovi, ki jih vdihujemo, dražijo sluznico. To draženje občutimo kot neprijeten občutek oz. bolečino, praskanje ali skelenje v grlu.

Poleti je vnetje grla enako nadležno kot pozimi. Prav tako se lahko razvije v hujšo okužbo. Zato tudi poleti ne pozabite – vnetje najbolje pozdravijo zdravila, ki:

  • odpravljajo vzroke vnetja,
  • lajšajo njegove znake,
  • preprečujejo nastanek hujših okužb.

Septolete so prava izbira, tudi poleti. Poglejte video in se prepričajte.

Nasvet

Zdravila za lajšanje vnetja v grlu vzemite s seboj na počitnice, tudi poleti.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto